Poleg dela v steklarni, rudniku ali kemični tovarni so se ljudje preživljali tudi z živinorejo. Gojili so svinje, v mrzlih delih leta pa so delali koline. Ena izmed takšnih je jetrna klobasa z rižem. V Zagorju so jo pripravljali predvsem s proseno kašo, pri nas pa so dodajali riž. Pravi Zasavci so celo mnenja, da znajo prave jetrnice narediti samo v Zasavju. Polnijo jih z mešanico svinjskega mesa in jeter, dodajo pa še slanino in riž. Čreva so mesarji najprej temeljito oprali. Slanino, meso, jetra, čebulo in česen so na drobno zmleli v mesoreznici. Riž so najprej na pol skuhali, nato pa ga dodali prej omenjeni mešanici. Pri začimbah so mesarji ponavadi imeli vsak svoj recept, dodajali pa so sol, poper in kumino. Črevo so nato napolnili samo do polovice.
Klobaso se je kuhalo na majhnem ognju približno 30 minut. Lahko jo kot glavno jed postrežete toplo ali pa jo dodate narezku v hladni obliki.