Ali ste vedeli?

 
1. Vrtec Sonček
Natisni

Zgradba, v kateri je danes vrtec Sonček, je bila sprva namenjena hrastniški bolnici. Konec 19. stoletja je ojstrski rudnik prevzela Trboveljska premogokopna družba (TPD), bolnico pa so uporabljali tudi za zdravljenje lokalnih rudarjev. Na začetku 20. stoletja so jo dozidali in povečali. V njo so namestili tudi zobno ambulanto, leta 1969 pa so v objekt namestili vrtec.

 
2. Dom starejših Hrastnik
Natisni

V sedemdesetih letih je bila primarna energija predvsem premog. Takrat so sklepali, da se bo težišče proizvodnje premoga prestavilo proti vzhodu. Zgradili so dijaški dom za 240 ležišč, saj so potrebovali dodatno delovno silo, katero je bilo potrebno najprej izobraževati. Odprli so ga 1. julija 1983 v sklopu praznovanja občinskega praznika 3. julija. V pritlične prostore so naselili še knjižnico. Ko se je v Zagorju ukinila rudarska šola, je bil vedno manj naseljen. Zato so se odločili, da ga preuredijo v dom za starejše občane, katerega so odprli 16. 2. 1995.

 
3. Porto Pub, Foto klub
Natisni

V zgradbi pod Rošem oziroma ob parkirišču današnjega trgovskega objekta Spar je bila včasih stara lekarna. Leta 1964 je Foto klub s podrtjem Puharjevega doma v starem središču Hrastnika izgubil svoje prostore. Devet let kasneje so jim v zameno za njih ponudili staro lekarno. Tu jih poleg gostilniškega prostora najdete še danes.

 
4. Muzej Hrastnik
Natisni

Poslopje današnjega muzeja je bilo zgrajeno leta 1907. V njem je delovala nemška šola. Konec prve svetovne vojne so sem preselili le dekliško šolo, deško pa nekaj metrov višje od takratnega središča Hrastnika. Po drugi svetovni vojni so tu ostali le še oddelki varstva. V letu 1977  pa so odprli preurejen muzej (muzejsko zbirko), ki se je skozi leta nadgrajeval.

 
5. Poslovni objekt Emens (bivši Shake's)
Natisni

Leta 1942 so Nemci prestavili občinske prostore iz zgradbe ob gasilskem domu v staro hišo pod Rošem, saj je prejšnja lokacija postala premajhna. Tu so ostali do leta 1978, nato pa so se preselili v zgradbo, kjer je občina še danes. Hiša pod Rošem je bila pred drugo svetovno vojno zgrajena za rudniške nameščence. Kasneje je v kletnih prostorih delovala diskoteka Shake's, nekatere ostale prostore pa so zasedli manjši podjetniki.

 
6. Bivša vila rudniškega ravnatelja
Natisni

V sprva pritlični zgradbi je bila nameščena uprava ojstrskega rudnika, kasneje pa je postala dom ravnatelja Terpotitza. Ko se je končala druga svetovna vojna, so jo uredili v stanovanja za rudniške uslužbence. Danes zgradba še stoji, a le kot stanovanjska hiša.

 
7. Glasbena šola
Natisni

Poslopje je bilo zgrajeno v letu 1906 poleg že prej obstoječe osnovne šole iz leta 1879. Dekliško šolo so po prvi svetovni vojni preselili v nemško šolo (današnji muzej), nova zgradba pa je bila od takrat deška šola. Med leti 1950 in 1958 so jo namenili nižji gimnaziji. Ko so se leta 1973 prešolali vse otroke v novejšo osnovno šolo v zgornjem Hrastniku, je poslopje nekdanje OŠ Ivana Cankarja Hrastnik zasedla glasbena šola.

 
8. Šentjurčeva hiša
Natisni

Tam, kjer danes zavijete pri Partizanu proti gasilskemu domu v Hrastniku, najprej zagledate obnovljeno zgradbo, kateri med drugim pravijo Šentjurčeva hiša. Pred njo stoji doprsni kip Lidije Šenjurc (avtor: akademski kipar Stojan Batič), ki je znana predvsem po svoji politični aktivnosti. Včasih je bila v zgradbi Šentjurčeva gostilna, pozneje pa Dom družbeno političnih organizacij. Danes so poleg stanovanj v njej tudi pisarne nekaterih društev (Društvo invalidov Hrastnik, Društvo vojnih invalidov Zasavje, …).

 
9. Bivša pošta
Natisni

V objektu, kjer danes najdemo nekatere prostore podjetja Sinet ter glavno telefonsko centralo v Hrastniku, je v petdesetih letih 20. stoletja delovala pošta. V tem času je bila ta lokacija primerna predvsem zato, ker je bilo sotočje Brnice in Bobna središče Hrastnika.

 
10. TVD Partizan
Natisni

Društvo Sokol so sestavljali telovadci, ki so najprej delovali kot odsek zagorskega sokola. Kasneje so postali samostojno društvo. Leta 1923 se je ustanovil konzorcij za gradnjo Narodnega doma pod vodstvom Sokolskega društva. Pobudo je dal učitelj in starosta Sokola Alojz Hofbauer. Pristopili so tudi Glasbeno društvo, Narodna čitalnica ter Gasilsko društvo. Dom se je med drugim nekaj časa uporabljal za telovadbo šolskih otrok. Imel je več imen: Sokolski dom (1932-1941), Mladinski dom (po 2. svetovni vojni do leta 1950) ter Partizan.

 
11. Park s spomenikom NOB
Natisni

Kopališče je pri izlivu Brnice v Boben zgradila Protituberkulozna liga leta 1939. Uporabljali so predvsem vodo iz Brnice. Ko je ta postala neprimerna za kopanje, po drugi svetovni vojni pa so ugotovili, da je kopališče postalo premajhno, so ga odstranili. Na tem mestu so v letu 1964 postavili osrednji spomenik. Danes tu stoji novejši spomenik padlim borcem in žrtvam fašizma v Hrastniku.

 
12. Menihova rojstna hiša
Natisni

V Menihovi rojstni hiši je bila leta 1931 prva lekarna v Hrastniku. Naslednje leto so jo preselili. Leta 1933 je Drago Radej iz Trbovelj odprl trgovino (podružnico), nekaj časa pa je bila v njej poslovalnica Trgovskega podjetja Preskrba. Urejena je bila tudi spominska soba Jožeta Meniha – Rajka. Stavbo so podrli leta 1999 in področje prilagodili trgovsko-poslovnemu objektu, v katerem je med drugim trgovina Spar.

 
13. Hotel Jelka
Natisni

V letu 1984 je z delovanjem pričel hotel v Hrastniku. Stal je poleg današnjega Delavskega doma Hrastnik. Nekaj let kasneje so ga zaprli in v letu 1999 vanj naselili območno enoto Davčne uprave republike Slovenije.

 
14. Vila de Seppi
Natisni

Ema de Seppi je bila hči lastnika takratne Tovarne kemičnih proizvodov v Hrastniku. Konec 19. stoletja so na njeno željo zgradili graščino, ki je podobna Miramaru pri Trstu. Uporabljala jo je kot poletno rezidenco štiri mesece v letu. Preostalih osem je preživela doma v Trstu. Konec druge svetovne vojne so grad nacionalizirali. Vanj se je za nekaj let preselila uprava steklarne. Nekaj časa so jo uporabljali kot protokolarni objekt, predlagana pa je bila tudi kot izjemno kvaliteten in redek primer meščanske vile za razglasitev objekta kot kulturne dediščine (umetnostni spomenik) (UL Republike Slovenije št. 78, 20. 11. 1998).

 
15. Gostilna Senica
Natisni

Ana Brun-Bartolo je po moževi smrti od svaka Ivana prejela nekaj zemlje. Tam si je postavila hišo in prenesla gostilno, katero je podedovala po svojem pokojnem možu. Leta 1908 se je njena hči poročila z Vidom Senico ter z njim prevzela hišo in gostilno. Po ženini smrti leta 1914 je Vid z gostilno upravljal sam ter se začel ukvarjati tudi z mesarstvom. Svoj sloves je obdržala zelo dolgo, tudi pri drugih najemnikih. Danes zgradba stoji le še v spomin.

 
16. Gostilna Pr' Roš
Natisni

Gostilna Pr' Roš je še danes predvsem v ustnem izročilu zelo poznana, čeprav je ni več. Nastala je za časa Mihaela Roša, ki je veljal za iznajdljivega in zato zelo spoštovanega. Cvetela je predvsem v času gradnje železnice ter se obdržala celo po drugi svetovni vojni. Tu je nekaj časa delovala tudi uprava gostinskega podjetja Jelka. V novejših časih so se v zgradbi zvrstile pizzerije in gostilne (Point 21, Babilon, …), mnogi pa še vedno rečejo, da so stale »pr' Roš«.

 
17. Šoparjeva hiša (TKI upravni prostori)
Natisni

Sredi polja ob železnici je stala Ihnetova graščina, ki je bila glavno upravno poslopje ojstrskega rudnika. Ko je slednjega prevzela trboveljska premogokopna družba (TPD), se je zgradbe kot naslednica odrekla. Lastniki in namembnost le-te so se večkrat zamenjali. Leta 1906 jo je odkupila trboveljska občina ter spremenila v izolirnico za Hrastnik. V tistih letih je namreč razsajalo veliko nalezljivih bolezni (tifus, ošpice, norice, koze, …). V njej je bila tudi sirotišnica. Nekaj časa so objekt oddajali celo za stanovanja. Franjo Šopar (trgovec) jo je kupil v letu 1932, 57 let kasneje pa je Tovarna kemičnih izdelkov vanjo prestavila svoje upravne prostore.

 
18. Most čez Savo
Natisni

Hrastnik do druge svetovne vojne ni imel mostu. Prvi zgrajen je bil lesen, postavljen pa je bil v letu 1942. Šest let kasneje so ugotovili, da ima slabe temelje, saj se je znižal in postal nevaren za prevoz. Novejši, betonski, je njegovo vlogo prevzel šele v letu 1975. Pot tokrat ni več potekala pod starim železniškim podhodom, ampak mimo Klepeja po pobočju naravnost čez most.

 
19. Gasilski dom Dol pri Hrastniku
Natisni

Prva organizirana oblika šolanja na področju Hrastnika je v 18. stoletju potekala v mežnariji poleg cerkve na Dolu. Ker je kasneje število otrok naraščalo, so potrebovali večje prostore. Leta 1862 je takratna občina Dol zbrala sredstva in leta 1863 odprla šolo na področju nekdanje kapelice sv. Janeza. Danes na tem mestu stoji gasilski dom. Šolo so leta 1930 prestavili v na novo zgrajeno poslopje, ki je šola še danes.

 
20. Nekdanji vrtec Center
Natisni

Med drugo svetovno vojno je v bližini takratne gostilne Roš nastal nemški vrtec. Kasneje se je zgradba še uporabljala v ta namen (Vrtec Center), danes pa so se v posamezne prostore naselile različne dejavnosti (Elstik, …).

 
21. Občina Hrastnik
Natisni

Po drugi svetovni vojni so v hribu nad cerkvijo v Hrastniku zgradili samski dom. Leta 1978 so iz stare stavbe pod Rošem sem preselili prostore občine.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.