Knjige

Knjige

STRUNA JE POČILA

Uporništvo v Zasavju.

Cena: 6,00 € EUR

> NAKUP <


SREČKO KLENOVŠEK - JE BILO, JE IN BO

Knjiga domačina Srečka Klenovška zajema industrijo premogovništva, steklarstva, kemične industrije; torej zgodovinski pregled, ki je spremenil dolino Zasavja in ljudi.

Cena: 20,00 € EUR

> NAKUP <


LAURA HUSAR - JAZ

Knjiga Jaz je pesniška zbirka Hrastničanke Laure Husar. Nastala je v sodelovanju s Srednjo medijsko in grafično šolo Ljubljana. Ilustriral jo je Jan Martinčič, grafično pripravo pa je pod mentorstvom Tosje Novak izvedel Mark Luzar.
Zbirka je njen prvenec.

Cena: 8,00 € EUR

> NAKUP <


ZGODBE KNAPOVSKE GODBE

"/.../ vsem poznejšim generacijam pa naj služi v zgodovinski dokaz, da se s trdim in požrtvovalnim delom lahko mnogo doseže in tudi nauči."

[Kronika rudarske godbe Hrastnik, 1955]

Cena: 24,00 € EUR

> NAKUP <


ZASAVSKA INDUSTRIJSKA DEDIŠČINA

Knjiga je plod niza razstav, ki smo jih imeli vse od leta 2006 do 2012. Na petih razstavah s skupnim imenom "Zasavska industrijska dediščina" smo predstavili motive naše industrijske dediščine. Motivi prikazujejo industrijske objekte, njihove detajle, ljudi ujete v njihov in naš svet tovarištva, krajino, zaznamovano in utrujeno od dela. Z njimi smo gostovali tudi izven naših krajev. Kolekcije naših fotografij (165 fotografij, 16 avtorjev) je s svojimi občutenimi teksti obogatila Tadeja Bučar. Teksti so prevedeni tudi v angleški jezik.

Avtor fotografije objavljene na tej strani: Matevž Kostanjšek

Cena: 24,00 € EUR

> NAKUP <

 

PRIDOBIVANJE STEKLENE MASE IN IZDELAVA STEKLENIH IZDELKOV

V sklopu kronološke predstavitve vseh štirih steklarn v Zasavju boste izvedeli, zakaj so nastale ravno v Zagorju (1804-1843 in 1860-1928), Trbovljah (1825-1873/85) in Hrastniku (od 1860 dalje), kje so bile locirane, kaj so proizvajale in ne nazadnje, v čem je bila in ostaja steklarna v Hrastniku tako drugačna od ostalih treh, da se ji je uspelo ohraniti do danes.

Cena: 12,00 € EUR

> NAKUP <


AKROBATI

Dr. Jure Knez, oče štirih otrok, ljubitelj feratanja, vizionar in večinski lastnik podjetja Dewesoft d.o.o., s knjigo daje vpogled v razvoj uspešnega podjetja.

Knjiga za tiste, ki ste malo drugačni. Ki izstopate iz povprečja. Ki ste dostikrat nerazumljeni. Vizionarji. Geniji. Posebneži. Morda za koga čudni ali vsaj nenavadni. Tisti, ki vas povsem ustaljene in povprečne poti ne zanimajo. Ker ravno to so ljudje, ki na koncu pustijo močan pečat na tem svetu.

Cena: 19,90 € EUR

> NAKUP <

 

KUOLN GLAŽUNA IN ŠE KAJ

Zasavje, ujeto v 243 folklornih pripovedih 56. knjige iz zbirke Glasovi – Kuoln, glažuna in še kaj, je predstavljeno z najlepšega s stališča – s stališča ljudi, ujetih v čas rudarjenja, steklarstva, v mestno in v vaško okolje. Tako nas folklorne pripovedi, vezane na zasavska mesta, popeljejo v svet rudarja, njegovih žena, otrok, težkega dela, v glažuto, šierluknje, med glažerje. Vaške so motivno veliko bolj povezane z obdelovanjem zemlje, s prazniki, z naravo. V vseh ostajajo ujeti pomembni spomini, ki so del generacij pred in za nami. Ta del včasih kar preveč pozabljene Slovenije je znan še pod dvema imenoma: kot Črni in Rdeči revirji. Črni so vezani na premog, težko industrijo; Rdeči na upor malih ljudi, revolucijo, čas druge svetovne vojne, na pomembne zgodovinske dogodke. V povedkah, pripovedih se začudiš nad preprostimi rešitvami, malimi pozornostmi, vrednotenjem majhnega. Iz praktično ničesar (voda, moka, jajce – funšterc) narediti kosilo za vso družino, se veseliti majhnih pozornosti (pomaranča za veliko noč), preživeti poletne počitnice v bližnjem potoku. Pritegne te govor, narečne besede, germanizmi, sočne kletvice. Predvsem pa spomin, kako je bilo včasih vse drugače.

Cena: 25,00 € EUR

> NAKUP <


VODIČ PO ZBIRKAH HRASTNIŠKEGA MUZEJA

Izid sta omogočila Občina Hrastnik in Ministrstvo za kulturo RS

Cena: 4,00 € EUR

> NAKUP <


 

Galerija

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.