Sakralna dediščina

 
1. Cerkev Sv. Nikolaja (Miklavža):
Natisni

V spodnjem delu Hrastnika stoji manjša cerkev, ki naj bi izvirala iz 16. stoletja. V virih je omenjena ponekod kot cerkev sv. Miklavža, drugod kot sv. Nikolaja. Sicer je poznogotska, kasneje pa so jo močno predelali (barok). Sv. Nikolaj je bil zavetnik brodarjev in čolnarjev. Zgradba je oblikovana v enoladijsko cerkev, ki ima tristrano sklenjeni prezbiterij, na severni strani pa zvonik in kapelo. Leta 2006 je bila razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena, njen upravljavec pa je Župnijski urad Radeče. Možen je le zunanji ogled cerkve.

 
2. Župnijska cerkev Kristusa Kralja
Natisni

Cerkev se nahaja v centru Hrastnika in je nekoliko drugačna od drugih, saj je bila zgrajena leta 1936, v času, ko se je postopoma pričela razvijati industrija. Zgrajena je bila s prostovoljnimi prispevki in delom tedanjega prebivalstva. V času njene gradnje so maševali v Logarjevi dvorani, ki se je sicer uporabljala za razne predstave in prireditve. Zasnoval jo jearhitekt Lado Kham, zgradil pa tesarski in zidarski mojster Božič. Z leti se je postopoma obnavljala.

 
3. Župnijska cerkev sv. Jakoba
Natisni

Osrednja cerkev na Dolu pri Hrastniku je bila zgrajena leta 1908. Tu je najprej stala prva iz 12. stoletja. Cerkev je bila večkrat obnovljena, porušena in ponovno postavljena. Posvečena je apostolu sv. Jakobu starejšemu. Cerkev nosi elemente romanike, gotike, renesanse in baroka. Odprta je čez dan, zato si jo obiskovalci lahko ogledate sami ali pa se udeležite vodenega vodstva (za večje skupine).

 
4. Cerkev sv. Štefana Turje
Natisni

Na poti skozi Turje vas na hribu na vaši levi pozdravlja cerkev sv. Štefana. Po zapiskih župnika Kvedra naj bi bila postavljena že konec 17. stoletja. Vizitacijsko poročilo iz leta 1545 pa jo že omenja kot podružnico laške župnije. Skozi stoletja se je spreminjala, v začetku 18. stoletja pa dobila današnji videz. Ob njej stoji mežnarija. Vsi oltarji so baročni, leseni in pobarvani v imitaciji kamna. Leta 2006 je bila razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena.

 
5. Cerkev sv. Jurija Gore
Natisni

Na nadmorski višini skoraj 800ih metrov stoji manjša cerkev iz leta 1520. Preden stopimo na cerkveno dvorišče nas sprejme kapelica, ki je vzidana v obzidje omenjene cerkve. Slednja ima prizidano še kapelo in zvonik. Strehi zvonika in prezbiterija sta v novogotskem slogu, v drugi polovici 19. stoletja pa sta bili ob prezidavi spremenjeni. Cerkev je le streljaj stranod Planinskega doma v Gorah.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.