Mladinska

 
1. Mladinski center Hrastnik
Natisni

Mladinski center Hrastnik je neprofitna organizacija, ki deluje že sedmo leto in v tem času so se dodobra vključili v lokalno okolje. S svojim delovanjem želijo združiti in osveščati mlade ter mlade po srcu. Z neformalnim izobraževanjem jim ponujajo okolje, kjer lahko razvijejo svoje sposobnosti in kompetence ter tako lažje vstopajo v življenje in na trg dela. Z aktivnostmi izboljšujejo ključne kompetence in sposobnosti mladih, krepijo socialno vključenost in solidarnost. V lokalnem okolju sodelujejo s širokim spektrom organizacij, zato poleg svojih dejavnosti kot partnerji sodelujejo z organizacijami na področju mladine, kulture, športa in zaposlovanja, kjer so vključeni tudi v daljše projekte. Z leti so se med posamezniki in organizacijami spletle trdne vezi.

Koordinirajo in gostijo projekte s področja različnih kulturnih in športnih dejavnosti, mladim pomagajo pri uresničevanju njihovih potencialov, skrbijo za neformalno ter vseživljenjsko učenje in se aktivno vključujejo v lokalno skupnost. Skozi delo se učijo procesa organizacije, komunikacije, izboljšujejo poklicne sposobnosti, razvijajo nove ideje ter z zgledom skrbijo za aktivno udeležbo mladih v družbi. Predstavljajo vezni člen med področjem mladine in trgom dela, saj z neformalnim izobraževanjem izboljšujejo ključne kompetence in sposobnosti mladih ter tako povečujejo njihove možnosti za zaposlitev v lokalnem okolju in preprečujejo beg možganov. Krepijo socialno vključenost, medkulturni dialog, medgeneracijsko sodelovanje in solidarnost. Mladi se pri njih lahko naučijo tujih jezikov, ročnih spretnosti, spoznavajo pomen samooskrbe, življenja v naravi, svoj prosti čas pa lahko preživijo tudi na koncertih in ostalih neformalnih ter izobraževalnih dejavnostih.
Sodelavci mladinskega centra se vseskozi izobražujejo na področju mladine ter tako skrbijo za večjo kvaliteto dela v mladinskem centru. V prostem času so aktivni tudi v nevladnih organizacijah s področja sociale, kulinarike, kreativnega ustvarjanja, organiziranja festivalov ter glasbe. Z udejstvovanjem povečujejo svoj socialni krog, znanje in ustvarjajo široko mrežo poznanstev, ki so ključni tudi za participacijo v mladinskih projektih.

Sodelujejo v programu Erasmus+, ki vključuje mladinske izmenjave ter Evropsko prostovoljno službo (EVS). Na ta način krepijo tudi mednarodno dimenzijo mladinskih dejavnosti, ki zajema vlogo mladinskih delavcev in ostalih organizacij. Zavedajo se, da je mednarodna vez pomembna tako za njihovo organizacijo, za sodelavce in prostovoljce ter tudi za njihov kraj in prebivalce. Vsi imamo priložnost, da pridobimo znanja, veščine ter kompetence, ki bodo razširila naša obzorja ter okrepila mednarodno in medkulturno dimenzijo. Skupaj z mladimi iz tujine se učijo strpnosti, solidarnosti, drug drugemu so učitelji in učenci, izmenjujejo znanja ter veščine in spoznavajo drugačnost drug drugega ter tako razbijajo stereotipe. Letošnji projekt je usmerjen v aktivno preživljanje prostega časa in zdrav način življenja. S svojimi veščinami, znanjem, kompetencami in pogledom bodo mladi lahko dodali nove vidike, ki bodo pripomogli k bivanju, zdravju in kakovosti družbe v našem kraju, hkrati pa se bosta za vse, ki bodo prihajali v stik z mladimi iz tujine, razširila prostor in širina učnih priložnosti.

Tudi letos se bodo udejstvovali pri organizaciji večdnevnega kulturnega festivala Rdeči Revirji, kjer se zberejo glasbeniki, igralci in artisti iz cele Slovenije in širše/in tujine, partnerji pa so tudi pri poletnem festivalu Štuor, ki ga zaznamuje glasba, šport in mladi, organizirajo tedensko predfestivalsko dogajanje z naslovom Mesto živi, pomagajo pri organizaciji dogodka Veter v laseh, s športom proti odvisnosti, kjer je glavni cilj osveščati mlade, da je šport lahko alternativa mnogim odvisnostim, svoje prostore in roko pa nudijo tudi starejšim, ki želijo kvalitetno in družabno preživljati svoj prosti čas. Tako kot lansko leto, bodo tudi letos v predbožičnem času organizirali božični sejem, kjer se bodo lahko mladi ustvarjalci iz Zasavja in cele Slovenije predstavili in prodajali svoje unikatne izdelke.

Številni mladi ter tudi ostali preživljajo svoj prosti čas pri njih, kjer skozi jezikovne tečaje, tečaje ročnih spretnosti, tečaje šivanja, slikanja, izdelovanja nakita, ipd. krepijo svoje neformalno znanje in nadgrajujejo svoje kompetence.

Za osnovnošolske otroke prirejajo otroške delavnice, dvakrat tedensko pa skrbijo tudi za redno rekreacijo mladih.

Mladi sami skrbijo za informiranje o dogodkih. Urejajo spletno stran, facebook stran, skrbijo za nekaj facebook portalov, prepoznali pa so tudi potrebo po širšem informiranju o dogajanju v domačem okolju, zato so zasnovali lokalni časopis Hrastov list, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini. Časopis zaznamujejo mladi v celoti, saj sestavljajo uredniški odbor, pišejo prispevke ter skrbijo za lekturo in grafično podobo. Tako veliko prispevajo k obveščanju v naši občini, s kvalitetno pripravljenimi članki dvigujejo bralno kulturo občanov.

Slike:

 
2. Klub ŠOHT, Študentska organizacija Hrastnik
Natisni
 
3. Občinska zveza prijateljev mladine Hrastnik
Natisni
  1. Društvo prijateljev mladine Hrastnik
  2. Društvo prijateljev mladine Dol
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.