Da ne pozabimo

 
1. Riklov most
Natisni

Med leti 1848 in 1852 se je gradila rudniška železniška proga čez Hrastnik, ki je olajšala prevažanje premoga v spodnji del kraja. Takrat se je pri današnjem križišču za Dol zgradil tudi most čez potok Boben. V bližini so bile v tistih časih Rϋcklove apnenice, katere je med obema vojnama začel ogrožati plaz. Ta je med drugim pritiskal na most in ga razpokal. Partizansko miniranje med drugo svetovno vojno je vse skupaj le še poslabšalo. Po vojni ni bil več varen za prečkanje lokomotive. Skozi leta se je obnovil, spremenil pa se je tudi prometni režim pod njim ter preko njega. Danes je v Hrastniku nanj le še spomin. Ustno izročilo ga ohranja živega, smo pa s tem pridobili večje in preglednejše križišče med potjo v center Hrastnika ter na Dol.

 
2. Stara šola pri glasbeni šoli
Natisni

Če danes zavijete čez most pri glasbeni šoli, bi v starih časih takoj pred sabo v hribu zagledali prvo šolo v Hrastniku. Zgrajena je bila leta 1879. Takrat je bilo v šolo vpisanih 294 otrok. V začetku 20. stoletja so zgradili še drugo šolo nekaj metrov stran. Število otrok je namreč zelo naraslo, zato so odprli dekliško (stara zgradba) in deško šolo (nova zgradba). Staro zgradbo so kasneje morali porušiti, saj jo je ogrožal plaz. Dekleta so nato prestavili v zgradbo današnjega muzeja.

 
3. Puharjev dom
Natisni

Puharjev dom je stal na območju današnjega parka s spomenikom NOB. Zgradili so ga leta 1938 ter poimenovali po Janezu Puharju, izumitelju fotografije na plošči. V objektu so bili pisarna, temnica z vsemi modernimi aparati, razstavna dvorana in stanovanje za hišnika. Hrastniški foto klub je bil edini v Sloveniji, ki je imel svoj dom. Leta 1964 so ga porušili, saj je bila potrebna regulacija potoka Boben, tam pa naj bi postavili tudi spomenik. Občina je klubu vrnila sredstva za nastalo škodo, svoj novi dom pa so si uredili v prostorih stare lekarne pod Rošem. Danes si zgradbo delijo z gostinskimi prostori Porto Pub-a.

 
4. »štaracjon« - nekdanja rudniška restavracija pri stari občini
Natisni

Malce naprej od današnje glasbene šole in še korak stran od bivše občine je včasih stala zgradba, v kateri je bila stara rudniška restavracija. Zgrajena je bila leta 1861. Imela je gostilniške prostore, v nadstropju pa posebne prostore za gospodo. Restavracija je bila vmes dana v najem, v zgornjih prostorih pa je nekaj časa delovala tudi zasebna šola. Po drugi svetovni vojni so jo namenili za muzej, borce ter glasbeno šolo. Podrli so jo v šestdesetih letih.

 
5. Logarjeva kmečka domačija
Natisni

Kmečka domačija na Logarjevem je najprej obsegala veliko hišo in štiri gospodarska poslopja. Imeli so gostilno, kasneje so dodali še mesarijo in tako oskrbovali z mesom ves rudniški del. Tudi njihove konje so uporabljali v jami. Ob obnovi hiše so dodali še klavnico in hlev. Leta 1968 so podrli mesnico, eno leto kasneje pa hlev, hišo in dvorano.

Poleg velike hiše in štirih gospodarskih poslopij na samem začetku so imeli še peto poslopje, ki je stalo v spodnjem, južnem delu zaselka.

 
6. Brod (pred prvim mostom čez Savo so preko reke vozili čolni)
Natisni

Preden so zgradili prvi most čez reko Savo, so preko nje vozili čolni. Proti koncu so bili že privezani. Za vožnjo so skrbeli posestniki iz predela Na Savi na kranjski strani (znana sta predvsem Lašan in Vodopivec). Brodnikom so takrat točno določili dovoljeno velikost in nosilnost čolnov, kdaj lahko prevažajo podnevi in kdaj ponoči ter kdaj ob nizki, kdaj ob srednji ali visoki vodi.

 
7. Birtič (1879, 1883 povečal, 1899 pod lastništvom Birtičev)
Natisni

Franc in Kristina Birtič sta posest in že obstoječo gostilno kupila leta 1899 od Žafranov. Hiša je bila gostilniško poslopje z visokim pritličjem. Leta 1904 so ji dodali še eno nadstropje. Takratni hlev se je preuredil, nad njim pa so se uredila stanovanja. Zgradili so tudi mesnico. Parcele so kasneje postopoma prodajali ljudem, ki so imeli željo graditi hiše. Gostilno so podrli leta 1984, saj so prostor preuredili v sodobno križišče, zgradili pa so tudi nekaj blokov.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.