GSM: +386 (0)30 479 240
E-pošta: tic@visithrastnik.si
18.09.2023
Zasavska kulinarika ni tako prepoznavna, kot to velja za nekatere druge regije, vendar v naših dolinah še dobro vemo, kaj so kuhale naše babice. Rudarske družine so večinoma jedle doma pridelano hrano. Gojili so zelenjavo, sadje, kuhali kompote, delali so močnike in razne kaše. Sladkali so s suhim sadjem, za zabelo pa uporabljali ocvirke, mast in živalska olja. Z veseljem so sedli za mizo, ko je bil na krožnikih grenadirmarš in zraven velika skleda solate.
Otroci so bili veseli, ko so mame naredile knapovsko sonce. Odrasli so se razvajali z žitno kavo – projo, ob slavjih pa so pili šnops.
Čeprav je bila delavska prehrana skromna, so bile jedi dobrega okusa in so se na naših krožnikih ohranile vse do danes. Z izvirnimi prilagoditvami in posodobitvami, pa lokalni gostinski ponudniki iz njih pripravljajo zelo okusne pojedine in kulinarična doživetja.
Zasavčane in Zasavčanke torej vabimo, da obiščejo kulinarične dogodke v vseh treh mestih in poizkusijo jedi, ki jih bodo popeljale v otroštvo ali pa jim ponudile avtentično kulinarično doživetje.
Vabljeni, da jih poskusite.
23.09.2023
Vabljeni vsi ljubitelji pohodništva ter adrenalinski navdušenci, da se nam 14.10.2023 pridružite na...
22.09.2023
18.09.2023
GSM: +386 (0)30 479 240
E-pošta: tic@visithrastnik.si
© KRC Hrastnik 2018
Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje
Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.