Fotografska razstava NOIz v galeriji Delavskega doma Hrastnik

26.08.2019

Fotografska razstava bo odprta od 26. 8. do 6. 9. 2019 med 18:00 in 20:00 uro (vse dni razen ob nedeljah), v Galeriji Delavskega Doma Hrastnik.

Uradni dogodek z zaključnim performansom bo 6. 9. 2019 ob 18:15 uri. Pridružil se nam bo Ecoute La Merde iz Francije, ki bo zatvoril razstavo, hkrati pa nas popeljal v začetek 6. edicije festivala Zasavje Noisefest International (ZNFI).

 O AVTORJIH

Za naju je fotografija mešanica dveh osebnosti, kjer vsak s svojim naborom pogledov in idej ustvarjava končno podobo. Toda kaj pomeni ustvariti fotografijo, ali natančneje, biti fotograf? Zasnovati idejo, poiskati lokacijo, ustvariti razpoloženje, postaviti kamero in izbrati kompozicijo, nastaviti tehnične parametre ali zgolj pritisniti gumb in videti, kaj se zgodi? Zagotovo vse našteto spada pod opis nalog, ki jih avtor opravi. Vendar - je to dovolj?  Za naju kot avtorja je najpomembnejše, da svoja čustva preobraziva v fotografski zapis na način, ki omogoča gledalcu, da naju bolje spozna, hkrati pa v podobah prepozna tudi delčke sebe.

Za naju je kamera orodje, ki nama omogoča prehod v svetove, v katere sicer ne bi imela vstopa. Kot raziskovalca, ki plavata v neznano. Meja je le najina domišljija. Fotoaparat je zgolj orodje, tako kot je skalpel za kirurga. Podaljšek njihove roke - nič več in nič manj.

Fotografija nama omogoča, da lahko oba hkrati igrava vlogo režiserja, scenografa ter fotografa in vedno znova menjava vloge. Obvladovanje, skoraj upogibanje časa in prostora za ustvarjanje unikatnih trenutkov, ki nama bodo za vedno ostali vtisnjeni v spomin in ujeti na papir za gledalce. Če imajo ob najinih fotografijah občutek, da sva jim podarila delček sebe, potem je namen dosežen.

Tilen Sotler in Mitja Ličar

O FESTIVALU IN RAZSTAVI: ZASAVJE NOISEFEST INTERNATIONAL

Letos (2019) bo festival Zasavje Noisefest International potekal že šestič. Že od samega začetka v letu 2014 ZNFI slovi po tem, da privabi sodobne in hkrati zelo neobičajne eksperimentalne glasbenike ter Zasavje ovije v brutalne in temačne zvoke. Mednarodna glasbena zasedba, ki ohranja pri življenju industrijsko-noizerski duh, je unikaten dogodek, ki sledi fenomenu Laibach-a.

Leta 2014 sta avtorja na festivalu sodelovala z razstavo Prizori iz knjižnice. Tokrat se predstavljata s serijo konceptualnih portretov. Noise performerji, ki so nastopali na festivalu leta 2014, so si iz koščkov stekla sestavili svoj lasten odsev ter tako v vizualnem smislu zgradili svojo zvočno podobo. 

V letošnjem letu se bodo nekateri izmed performerjev iz leta 2014 predstavili ponovno. Med njimi je tudi Vivian Grezzini AKA Ecoute La Merde, ki prihaja iz francoskega podeželja Haute Bresse. Na otvoritvi razstave nas bo s svojo neposrednostjo in zvočno udarnostjo popeljal v nepredvidljivo zvočno doživetje.

Priča bomo vdoru zvočnega kolapsa in prebuditvi iz letargičnega stanja duha. Noise kot zdravilo? Zakaj pa ne!

 

Prijava na e-novice


Prijavite se na naše e-novice ter bodite obveščeni o aktualnem dogajanju, akcijah, ugodnostih...
O aktualnih novicah vas bomo obveščali na vaš e-poštni naslov enkrat tedensko.

    1. Turistično informacijski center Hrastnik varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.